Penaja

Saturday, February 26, 2011

Karipap Bihun

Bandar Sandakan
Apa yang saya nak cerita ini berdasarkan pengalaman saya berpuasa di Sandakan, Sabah. Dah lama tak ke sana.

Al kisah, saya pergilah ke bazar Ramadhan di bandar Sandakan ni. Memang ada pelbagai jenis kuih muih tempatan. Tapi aritu terasa nak makan karipap jer. Belilah karipap kat satu gerai ini. Kesilapan yang nyata ialah saya tidak bertanyakan apakah intinya. Bukan apa, kalau kat Semenanjung karipap ni intinya selalu kentang, ayam, sardin n daging.

Tiba masa berbuka, lepas je mkn kurma terus la nak ngap karipap yang gebu ni. Sekali ngap jer..aisey dah rasa lain macam je. Bila tengok je..alamak..inti bihun ke..konpius sejenak..sekaligus terbantut la plak selera. Da lapar, bedal jela.


Sampai sekarang saya lupa tanya kat orang Sandakan, kenapa ada karipap inti bihun. Saya 'assume' mungkin kalau buat karipap kena bubuh inti bihun la..makanan tradisi kat sana. Mungkin diorang pun rasa hairan kalau datang Semenanjung n beli karipap berinti sardin.

Comments (3)

Loading... Logging you in...
  • Logged in as
Ini makanan namanya pastel.. memang tradisi di sabah. Bentuk macam karipap tapi langsung x menggunakan kari utk menyediakannya. Pastel sgt istimewa (bagi saya) sebab saiznya kecil, makan 2-3 biji sudah mengenyangkan, harganya cuma 10sen satu dan kalau kita beli, lada pastel turut diberikan. Jadi rasa masin & pedas tu diadun sebati & sgt sedap. tapi saya di KK, kalau di sandakan x tau la pula apa namanya pastel ni.
1 reply · active 736 weeks ago
ye ke..tq atas info..murah btol 10 sen jer..

tapi xdpt di nafikan makanan kat KK mmg murah dan bnyk..kalo g KK..msti g pasar philipine then lepak2 makan kat tepi laut..spinggan nasi goreng leh mkn ntuk 2 org..
yes i org sandakan sabah, mmg le pastel nama nye..this is one of my favorite kuih in town..mmg sedap skali makan ngan ladanya..fuh satu, dua pasti xcukup...ngehngehngeh

Post a new comment

Comments by

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...